Ga mee en zet jezelf op de kaart

globe trotter, traveller, globe-1828079.jpg

Inhoud

Je hebt het vast weleens gemerkt. Je bent ergens heel enthousiast over maar de reactie van je collega is niet zoals je had gehoopt. Ben je dan té enthousiast of kan je collega het gewoon niet aan dat jij altijd zó enthousiast bent. Of is het weleens andersom? Werk jij liever volgens het boekje maar slaat jouw collega dat boekje liever over?  Of neem jij graag snelle besluiten,  maar ga je zo snel dat iedereen om je heen de trein mist? Zomaar een paar voorbeelden. Het is heel erg leuk om te ontdekken welke gedragsstijl jouw collega’s hebben, maar ook vooral hoe je collega’s jou zien.

MapsTell voor training en coaching

De MapsTell methode passen we toe in een interactieve Teambuildingstraining, maar past ook in een coaching traject. MapsTell geeft via een landkaart vol karaktereigenschappen weer hoe jij je gedraagt, communiceert en reageert. Tijdens de training wandel je over de kaart en ga je zoek naar dorpjes en steden die matchen met jouw gedragseigenschappen. Ook bekijken we gebieden met plaatsen, dorpjes en rivieren die duiden op jouw  karaktereigenschappen. Ontdek je sterke punten en je valkuilen. Leer hoe je omgeving jou ziet. Soms een feest van erkenning en soms een eyeopener.

Hoe ga je om met het verschil in gedrag met je collega?
Begrip en empathie

Probeer eerst het gedrag van je collega vanuit zijn of haar perspectief te begrijpen. Iedereen heeft unieke achtergronden, ervaringen en persoonlijkheidstrekken die hun gedrag beïnvloeden. Toon empathie en probeer je in te leven in hun situatie.

Open communicatie

Ga een open en respectvol gesprek aan. Bespreek de verschillen in gedrag zonder oordeel of veroordeling. Stel vragen om meer inzicht te krijgen in hun beweegredenen en leg uit hoe het gedrag jou beïnvloedt.

Focus op gemeenschappelijke doelen

Herinner jezelf eraan dat jullie beide werken aan gemeenschappelijke doelen en het succes van het team. Richt je aandacht op wat jullie verbindt in plaats van op de verschillen.

Flexibiliteit

Wees bereid om compromissen te sluiten en flexibel te zijn in je eigen gedrag. Soms kunnen kleine aanpassingen van beide kanten helpen om beter samen te werken.

Respecteer diversiteit

Waardeer de diversiteit in het team. Verschillende gedragsstijlen kunnen juist een aanvulling zijn op elkaar, waardoor het team sterker wordt.

Zoek overeenkomsten

Identificeer gebieden waarin jullie overeenkomsten hebben en bouw daarop voort. Dit kan de basis vormen voor een betere samenwerking.

Geef en ontvang feedback

Sta open voor constructieve feedback en wees bereid om feedback te geven op een positieve en opbouwende manier. Dit kan helpen om wederzijds begrip te vergroten.

Professionaliteit

Houd altijd een professionele houding aan, zelfs als de verschillen in gedrag uitdagend zijn. Laat persoonlijke gevoelens niet de overhand nemen in de werkrelatie.

Zoek een tussenpersoon

Als de verschillen in gedrag leiden tot conflicten die niet opgelost kunnen worden, overweeg dan om een leidinggevende of HR-medewerker in te schakelen om te helpen bij de bemiddeling.

Zelfreflectie

Kijk ook kritisch naar je eigen gedrag en hoe dit kan bijdragen aan de situatie. Soms kunnen kleine veranderingen van jouw kant ook positieve veranderingen in de dynamiek teweegbrengen.

Effectieve samenwerking is gebaseerd op respect, begrip en open communicatie. Het omgaan met verschillen in gedrag vergt geduld en inspanning, maar kan leiden tot een meer harmonieuze en productieve werkomgeving.

Mapstell training
Scroll naar boven